fbpx
Zaznacz stronę

PIĘĆ AROMATYCZNYCH ZIÓŁ Z KUCHNI RUMUŃSKIEJ

Aromatyczne, zielone i świeże zioła, warzywa oraz owoce, które sama zbierałam z ogródka. Tego najbardziej mi brakuje z Rumunii, czyli smaku ekologicznych warzyw, owoców i ziół, które moi rodzice sami uprawiają, podlewają i pielęgnują. Tęsknie za ogródkiem mojej Babci. Lato to najbardziej pracowity czas mojej rodziny ponieważ to okres w którym, jeżeli jest dobry rok, z dobrą pogodą, z deszczem i bez mrozu na wiosnę, zbiera się plony ciężkiej pracy.

Dla wyjaśnienia, moi rodzice nie są rolnikami z prawdziwego zdarzenia 😉. Mieszkają w pięknym mieście, o nazwie Sybin, które, w 2007 roku pełniło honory Europejskiej Stolicy Kultury. Dodatkowo, mają domek na wsi gdzie mieszka moja Babcia. Nazwa „wieś” to trochę za dużo powiedziane ponieważ ta miejscowość jest zaledwie 8 km od Sybinu, czyli można powiedzieć, że rzut beretem. Ta minimalna odległość pozwala im spędzać mnóstwo czasu na świeżym powietrzu w okresie od wiosny do jesieni oraz uprawiać własne warzywa i owoce na około 700 metrowym ogródku.

W tym okresie, duża część moich rozmów z rodzicami zawiera informacji na temat tego co urosło w ogródku, a co nie, jakie owoce są gotowe do zbioru i jakie jeszcze nie, które warzywa można teraz zbierać i dalej pielęgnować ponieważ będą dawały drugie plony w późniejszym terminie, itd. Moi rodzice to chodzące encyklopedie na temat warzyw, owoców i ziół. Oczywiście, mam na myśli te owoce, warzywa i zioła typowe dla kuchni rumuńskiej.

W tym artykule chciałabym Ci zaprezentować pięć najczęściej używanych ziół w kuchni rumuńskiej bez których żadna szanująca się, rumuńska gospodyni nie wyobraża sobie gotowania.

Na początku słów kilka

Jeżeli wcześniej nie gotowałaś ze świeżych lub suszonych ziół, nie wiesz co straciłaś. Zioła mają moc przekształcania każdego preparatu. Uzupełniają smak i aromat, podkreślając zastosowane składniki. Z pomocą aromatycznych ziół możesz zmienić pozornie proste danie, w spektakularną ucztę smaków. Zioła zapewniają dokładnie tą świeżość, jakiej potrzebujesz przed podaniem jedzenia gościom oraz utrzymują głębokość smaku uzyskaną podczas procesu gotowania.

Stosowane jako przyprawy do sałatek i gotowanych potraw, w celu dodania aromatu lub uzupełnienia smaku, zioła są niezbędne w kuchni rumuńskiej. Kto by pomyślał o rumuńskiej zupie (Ciorba) bez garści świeżo posiekanej natki pietruszki lub lubczyku unoszącego się nad gotowanymi warzywami?

W rumuńskiej kuchni dominują natka pietruszki, koperek, lubczyk, estragon oraz tymianek. Oprócz mocnych smaków, mają one także cały arsenał witamin i minerałów, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy w każdym wieku. Ponadto można je łatwo znaleźć na dowolnym straganie na rynku i można je uprawiać w doniczkach, aby mieć zawsze pod ręką świeże zioła do spożycia.

Natka pietruszki

Natka pietruszki („pătrunjel” – tak jak mówimy po rumuńsku), to roślina specyficzna dla regionu Morza Śródziemnego i Europy Południowo-Wschodniej. Uprawiana jest od ponad 2000 lat, początkowo wykorzystywana wyłącznie do celów leczniczych, a nie jako żywność. Z liści tej rośliny wykonywano wieńce ofiarowane zwycięzcom w zawodach sportowych lub traktowano ukąszenia węża lub skorpiona. Grecy uważali pietruszkę za świętą roślinę, która chroniła ich przed śmiercią. Przed konfrontacją rumuńscy gladiatorzy zajadali korzeń pietruszki, wierząc, że w ten sposób zyskają jeszcze więcej odwagi i zdołają ominąć śmierć.

Natka pietruszki zawiera prawdziwą kolekcję witamin i minerałów. Pietruszka jest najbardziej pożądanym ziołem w rumuńskim gospodarstwie domowym. Bogata w wapń, witaminy A i C, żelazo, miedź i fosfor, natka pietruszki – zielona lub suszona – wzmacnia układ odpornościowy, szczególnie przy zmianie pór roku, stymuluje trawienie i aktywność gruczołów wydzielania wewnętrznego oraz zapobiega przeziębieniom, depresji i alergiom. Pomaga na oczyszczenie organizmu, a przeżute liście odświeżają oddech.

Zielony sok z natki pietruszki pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi poprzez regulację wydzielania insuliny. Jeśli więc macie trudności z koncentracją, migrenami i zawrotami głowy, któremu towarzyszy potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego – wszystkie objawy hipoglikemii, nie wahajcie się wypić szklanki soku z natki pietruszki z marchewką i cytryną.

Jeżeli śledzicie mój blog, powinniście zauważyć, że praktycznie w każdej potrawie korzystam z przynajmniej jednej formy pietruszki (liście lub korzeń). Podczas gotowania moich rumuńskich dań, będę ją stosowała w różnych kombinacjach składników, od prostych surowych sałatek, po wyszukane potrawy, zupy, gulasze oraz przystawki. W potrawach, które wymagają przygotowania w wysokiej temperaturze należy ją dodawać po ugotowaniu, aby zachować zawartość witamin.

Sezon: dostępny przez cały rok

Jak przechowywać: Aby zachować świeżość i aromat, natkę pietruszki należy przechowywać między dwoma głębokimi talerzami (czy słyszeliście kiedyś o tej metodzie?). Możesz ją również posiekać i zamrozić po dokładnym umyciu i wysuszeniu.

Pasuje do: kurczaka, bakłażana, jajek, ryb, dziczyzny, soczewicy, grzybów, małży, makaronu, groszku, ziemniaków, drobiu, ryżu, owoców morza, pomidorów, dyni, cytryny

Koperek

O koperku (“mărar” – tak jak mówimy po rumuńsku), mówi się, że jest rośliną kobiecości, ponieważ zawiera fitoestrogeny regulujące równowagę hormonalną, wskazany dla kobiet w okresie menopauzy, ponieważ łagodzi dyskomfort charakterystyczny dla tego okresu.

Zapach liści kopru jest szczególnie silny, więc nie jest zaskakujące, że często stosuje się go w kuchni, zarówno do sałatek, jak i do innych potraw warzywnych. Zawiera on wiele ważnych substancji aktywnych, a do celów leczniczych zarówno liście, jak i nasiona rośliny są bardzo cenne.

To zioło jest dobrym rewitalizatorem dla całego ciała, pomaga w oddychaniu i  w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego. Ponadto pomaga rozluźnić ciało, działając uspokajająco. Może łagodzić wzdęcia i wspomagać trawienie. U dzieci i niemowląt nasiona kopru są dobre w leczeniu niestrawności i czkawki. Dodatkowo olejek koperkowy, wmasowany w skórę, może zatrzymać uczucie mdłości.

W przypadku problemów trawiennych przygotuj napar z 4-8 gramów suszonych nasion na litr wrzącej wody. Niech nasiona zaparzają się przez 10 minut, a następnie wypij filiżankę po głównym posiłku.

Dodany do codziennej diety koper jest zarówno doskonałą przyprawą, jak i konserwantem. Stosuje się go głównie w dodatkach do potraw i gulaszu, w kremowych serach, sałatkach i marynatach, sosach i potrawach rybnych ze względu na jego niepowtarzalny smak, ale także dlatego, że przedłuża ich trwałość o co najmniej 24 godziny dzięki eterycznym olejkom w nim zawartych, zapobiegając wystąpienia procesów fermentacyjnych.

Sezon: dostępny przez cały rok

Jak przechowywać: w lodówce, w szklance z wodą i przykryty wilgotnym ręcznikiem papierowym. Przechowywany w ten sposób koperek zachowuje jędrność nawet przez 3-4 dni. Można go również posiekać i włożyć do torebek w zamrażarce. Umyj i wysusz go bardzo dobrze.

Pasuje do: serka śmietankowego, masła z zieleniną, sałatek, sosów, dań rybnych, owoców morza, fasolki szparagowej, ziemniaków, marchewki (ogólnie do wszystkich potraw z dużą ilością warzyw). Bardzo dobrze łączy się z natką pietruszki w zupach. Nadaje szczególny smak marynowanym, letnim ogórkom lub marynowanej letniej białej kapuście.

Lubczyk

Jego duże, aromatyczne liście mają bardzo silny zapach i są często używane do zup. Do celów leczniczych i naparów używa się świeżego lub suszonego lubczyku. Fizjoterapeuci mogą nawet polecać lubczyk w postaci nalewek lub proszku, w zależności od potrzeb.

Lubczyk zawiera ważne substancje aktywne, witaminy i minerały, dlatego specjaliści zalecają go jako środek moczopędny; jest dobrym środkiem wykrztuśnym, ma działanie wiatropędne (sprzyja eliminacji gazów jelitowych) i może regulować funkcję przewodu pokarmowego. Na zalecenie specjalisty, lubczyk może być stosowany w leczeniu kolki brzusznej u dzieci, zapalenia oskrzeli, tchawicy, bólu menstruacyjnego i zaparć.

Prawie nie ma gospodarstwa domowego, w którym gospodynie nie uprawiają tej rośliny w ogrodzie ze względu na jej właściwości kulinarne i trawienne. W rumuńskiej tradycji kulinarnej lubczyk jest postrzegany wyłącznie jako składnik, który pasuje do barszczu i zup. Np. mówi się, że w Mołdawii barszcz bez lubczyku nie jest barszczem … . Aby nie stracić swoich właściwości terapeutycznych, należy go gotować tak krótko, jak to możliwe, dodając go na końcu procesu gotowania. Czy wiesz, że lubczyk jest jednym z niewielu warzyw i przypraw, które pod względem smaku jest w stanie zastąpić sól?

Rumuńskie, ciekawe przesądy o lubczyku:

  • Uważa się, że lubczyk ze swoim silnym aromatem, trzymany w talii lub szyi, w amulecie, odpędza złe duchy, niezależnie od formy, w jakiej się ukazują.
  • W Bukowinie uważa się, że korzeń lubczyku wyjęty z ziemi w dniu Wielkiego Piątku, zmiażdżony i wypity tego samego wieczoru, odpędza zło od człowieka.
  • Mówi się także, że lubczyk, ze wszystkich roślin, byłby strażnikiem ogrodu. Jeśli ktoś ukradnie twój lubczyk z ogrodu, wtedy wszystkie warzywa wyschną, ponieważ nie mają już strażnika, który mógłby ich strzec.
  • Z okazji Wniebowstąpienia Bożego, ludzie mają w zwyczaju bić się liśćmi lubczyku, aby uchronić się przed złem i chorobami. Bydło również jest bite tą rośliną, aby było tłuste i zdrowe.

Sezon: na wiosnę, lato i jesień

Jak przechowywać: zazwyczaj, liście lubczyku są spożywane szczególnie świeże, w ciągu 7-10 dni po zbiorach lub suszone. Na zimę, można go również posiekać i włożyć do torebek w zamrażarce. Umyj i wysusz go bardzo dobrze.

Pasuje do: różnych konserwowanych warzyw, zup z jagnięciny, barszczy, fasoli lub kapusty oraz do różnych sosów.

Tymianek

To zioło ma przyjemny, aromatyczny zapach i jest stosowany w kuchni również ze względu na swoje właściwości lecznicze. Zawiera olejek eteryczny z dobroczynnymi składnikami. Tymianek ma działanie wiatropędne, innymi słowy łagodzi ból brzucha i wspomaga odprowadzanie gazu jelitowego.

Tymianek zaleca się w celu pobudzenia apetytu, jest dobrym lekiem przeciwbiegunkowym i w połączeniu z bazylią może zastąpić sól w dietetycznych produktach spożywczych. Jeśli chcesz czerpać korzyści z tymianku, możesz przygotować napar z 2 łyżeczek rośliny w filiżance wrzącej wody. Pij 1 filiżankę wieczorem. Olejek eteryczny z tymianku nie jest zalecany do stosowania w czasie ciąży i nie jest przeznaczony do stosowania zewnętrznego.

W tradycyjnej kuchni rumuńskiej, tymianek kojarzy się z grillowanymi stekami z wołowiny, wieprzowiny, kurczakiem, ale także do specjałów rybnych. Praktycznie, jeśli lubisz smak tymianku, możesz stosować go na niezliczone sposoby. Posypany na mięso lub dodany do sosu na bazie odrobiny oleju, soli i pieprzu, finalnie danie dzięki niemu nabiera charakteru.

Sezon: dostępny przez cały rok

Jak przechowywać: Aby zachować świeżość, możesz umieścić liście tymianku w plastikowej torbie lub między dwiema papierowymi serwetkami, w pojemniku na warzywa w lodówce lub, jeśli masz całe gałęzie, włóż całość do butelki z wodą w lodówce. Jeśli chcesz go wysuszyć, powieś go do góry nogami, w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, w którym jest ciepło i nie ma wilgoci. Po wyschnięciu umieść go w pustym pojemniku na okres do nawet 12 miesięcy.

Pasuje do: fasoli, soczewicy, kapusty, gołąbków (nie wyobrażam sobie rumuńskich gołąbków bez świeżego lub suszonego tymianku), potraw z wieprzowiny lub dziczyzny, ale także do marynowania.

Estragon

To zioło ma szczególne miejsce w mojej kuchni. Nie wyobrażam sobie zakwaszenia Ciorby (zup) innym składnikiem niż marynowanym estragonem. W takiej postaci używa się estragonu szczególnie w moim regionie – Transylwanii.

Rozpowszechniony na dużych obszarach półkuli północnej Europy, estragon jest częścią czterech znakomitych ziół francuskich, tak jak pietruszka, szparagi oraz szczypiorek. Występuje również w obfitości w naszym kraju, ale niestety kuchnia rumuńska nie korzysta z niego wystarczająco dużo (z wyjątkiem Transylwanii 😉).

Ilościowo stosuje się go bardzo mało w potrawach, ponieważ jest bardzo aromatyczny. Dobrze komponuje się z sałatkami, zupami, gulaszami i nadaje się również do deserów.

Jak przechowywać: mrożony, marynowany w occie lub w soli. Suszony nie nadaje się ponieważ traci aromat i staje się trawiasty, jakby pachniał tytoniem.

Pasujące składniki do estragonu: musztarda, ocet (czyli w sosach i winegretach; sos holenderski i bearnaise), jajka, śmietana, słodki ser, majonez, fasolka, pieczarki, ryby, masło.

Przykładowe dania z estragonem:

  1. Sos pietruszkowy z estragonem
  2. Jajka nadziewane estragonem
  3. Młode marchewki z czosnkiem i estragonem
  4. Sorbet Grejpfrutowy z estragonem
  5. Sałatka z selera z estragonem
  6. Ziemniaczana zupa krem z estragonem
  7. Pulpety z parmezanem i estragonem w piekarniku
  8. Zupa z białej kapusty.

Przepis na Marynowany Estragon

Czas przygotowania: 10 minut, Czas mycia i wysuszenia: 15 minut, Czas całkowity: około godziny

SKŁADNIKI:

  • Estragon
  • 1 L octu z białego wina
  • 50 g sól
  • Słoik 250 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Zdejmij liście estragonu z łodyg.
  • Umyj je w gorącej wodzie i wysusz je bardzo dobrze.
  • Wysuszone liście estragonu dodaj do słoika i naciśnij je mocno tylną częścią łyżki/łyżeczki aby dobrze napełniły cały słoik.
  • Następnie rozpuść sól w occie.
  • Uzyskany płyn przelej do słoika aż liście estragonu będę całkowicie pokryte.
  • Zakręć dobrze pokrywkę słoika i przechowuj go w chłodnym pomieszczeniu.
  • Po pierwszym otwarciu słoika, przechowuj go w lodówce.

SZTUCZKI DLA UDANEGO PRZEPISU BEZ WYSIŁKU

  • Dodanie soli do octu nie jest obowiązkowe, jednak zwiększa ona „żywotność” marynowanego estragonu.
  • Przed użyciem, zawsze posiekaj liście estragonu.
  • Najlepiej pasuje do zup z kwaśną śmietaną (czyli na przykład zup z fasolki, z ziemniakami, z klopsikami i ze śmietaną lub z wieprzowiną z Transylwanii).
  • Ocet ze słoika nadaje się do kwaśnych zup lub sosów oraz marynat.

Jeśli spróbujesz ten przepis, koniecznie daj mi znać w komentarzu poniżej, jak Ci wyszło. Możesz także zrobić zdjęcie i oznaczyć mnie @gusto_pufuleti oraz używać hasztag #gotujezJulia na Instagramie, żeby nie przegapić Twojego postu. Udanego marynowania!! 😀

 

Ujawnienie: wszystkie obrazy i treści są chronione prawem autorskim. Proszę nie używać moich zdjęć bez uprzedniej zgody. Jeśli chcesz ponownie opublikować ten przepis, podaj proszę link do oryginalnego posta. Dziękuję za wsparcie www.pufuletigusto.pl

Bądź na bieżąco!

Zapisz się na newsletter. Pobierz bezpłatne kolorowanki dla dzieci i otrzymaj 10% rabatu na pierwsze zamówienie!

0