fbpx
Zaznacz stronę

SOS Z AWOKADO

SOS DE AVOCADO

Witam Cię serdecznie moja Droga Czytelniczko / mój Drogi Czytelniku. Domyślam się, że trafiłaś na ten post blogowy ponieważ jesteś ciekaw/a jak smakuje i wygląda kuchnia rumuńska. To doskonałe miejsce, aby wzbogacić swoją wiedzę na temat kultury Rumuńskiej. We wcześniejszych artykułach opowiadałam Ci, że na kuchnię rumuńską wpływały zarówno liczne narody, z którymi Rumunia zetknęła się w swojej historii jak i nowoczesne trendy żywnościowe oraz swoboda przemieszczania towarów na całym Świecie. W ten właśnie sposób został wprowadzony od jakiegoś czasu na rynek rumuński owoc o nazwie ‘awokado’.

Pochodzący z Meksyku i Ameryki Południowej, awokado to egzotyczny owoc, którego popularność stale rośnie w oczach Rumunów ze względu na liczne walory zdrowotne. Jest znaczącym źródłem białka, tłuszczu, witamin i minerałów, stając się niezbędnym elementem diety wegetariańskiej. Ponadto może być spożywany w różnych formach: jako owoc, posypany cytryną i cukrem, czy w różnych koktajlach, sałatkach i sosach.

W ostatnich latach, awokado stało się cudownym owocem, który doprowadził Rumunów do szaleństwa – przynajmniej tak czytamy w prasie rumuńskiej, która opiera swoje stwierdzenia na imponujących liczbach. Mówiąc dokładniej, według danych Eurostatu, w 2019 r. Rumunia importowała 30 razy więcej awokado niż dziesięć lat temu, o wartości ponad 14 milionów euro rocznie. Główne kraje, z których importuje się awokado do Rumunii to Holandia, Niemcy oraz Francja.

Na Świecie, istnieje ponad 400 odmian awokado. Niektóre odmiany są zielone i błyszczące, inne zaś zmieniają swój kolor na purpurowo-czarny, gdy dojrzewają. Jednak niezależnie od koloru skóry, wnętrze owocu pozostaje takie samo. Odmiana Hass jest najbardziej uprawiana, a także najchętniej spożywana ze względu na bogatszy aromat. Tą odmianę najczęściej można znaleźć na polskim rynku np. w Lidlu. Inne znane odmiany to Bacon, Fuerte.

Dlaczego warto konsumować awokado? 

Nie będę długo rozpisywać się na temat korzyści, które wpłyną z konsumpcji tego owocu ponieważ mam wrażenie, że w Polsce jest on bardzo znany i popularny. Opowiem w skrócie dlaczego warto dodać go do menu, jeżeli tego jeszcze nie robisz:

  • zawiera niezbędne składniki odżywcze: witaminę K, C, E, B5, B6, A, B1, B2, B3, potas, kwas foliowy, cynk, magnez, fosfor i inne;
  • 100 gramów awokado zawiera 160 kalorii, 8,53 gramów węglowodanów, 2 gramy białka, 14,66 gramów tłuszczu, 6,7 gramów błonnika i zero gramów cholesterolu;
  • niska zawartość tłuszczów nasyconych;
  • bogaty w niezbędne minerały i tłuszcze jednonienasycone (omega 6, kwas linolowy itp.).
  • obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów we krwi;
  • obniża BMI (wskaźnik masy ciała) i redukuje tłuszcz brzuszny;
  • poprawia widzenie i zmniejsza ryzyko zaćmy;
  • przyczynia się do zapobiegania różnym typom raka;
  • reguluje nadciśnienie;
  • zmniejsza ryzyko udaru;
  • zwalcza nieświeży oddech;
  • nawilża skórę, poprawia wygląd skóry i włosów;
  • opóźnia proces starzenia się organizmu;
  • przyspiesza metabolizm.

Oto kilka sugestii, jak jeść awokado:

  • pokrojone lub zmielone, z odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem, z chlebem;
  • możesz go dodać pokrojony w kostkę do sałatki.
  • możesz zrobić guacamole – w Internecie znajdziesz mnóstwo przepisów.
  • można nim smarować kanapki zamiast masła lub serka śniadaniowego.
  • możesz dodać go do swojego smoothie każdego ranka.
  • połóż na grillu i zjedz jako dodatek do mięsa.
  • Weź przykład z Brazylii, gdzie awokado podawany jest jako deser, posypany cytryną i cukrem, zjedzony w ten sposób bezpośrednio ze skórki.
  • Jedna Pizzeria z Los Angeles używa go jako jeden z trzech składników prostej pizzy, z mozzarellą i dużą ilością rukoli.
  • W modnym bistro z tej samej kalifornijskiej metropolii szefowie kuchni przygotowują bruschettę z kremem z awokado, doprawioną cienkimi plasterkami rzodkiewki i pieprzu Aleppo.
  • Libańska restauracja w Beverly Hills wynalazła hummus z awokado.
  • Jakaś sieć cukierników również z Ameryki, wymyśliła sorbet, lody oraz ciasto z awokado.
  • Lub zrobić z niego sos, który doskonale pasuję do Smażonego pora tak jak w Oltenia – przekąska idealna np. na podwieczorek.

Dzisiaj właśnie zapraszam Cię do zapoznania się z prostym i pysznym sosem z awokado. Osobiście przygotowuję taki sos dosyć często, zwłaszcza wtedy kiedy owoc jest za bardzo dojrzały (czyli miękki) i znudziło mi się go jeść na kanapki 😉 Zaprezentowany przepis na sos nadaje się do smarowania kanapek zamiast majonezu, jako sos do różnych potraw, jako dip do warzyw, ponieważ jest bardzo kremowy oraz jako dressing do sałatek.

Przepis na Sos z Awokado

Czas przygotowania: 15 minut, Czas miksowania: 5 minut, Czas całkowity: 20 minut

SKŁADNIKI:

  • 2 duże, dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 kawałki pora – pokrojone na większe części
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju z oliwy
  • Sól, pieprz
  • Papryka chili (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Do naczynia miksującego dodaj wszystkie składniki.
  • Miksuj aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Włóż do pojemnika i przechowaj go w lodówce do maksimum 3 dni.

Jeśli spróbujesz ten przepis, koniecznie daj mi znać w komentarzu poniżej, jak Ci wyszło. Możesz także zrobić zdjęcie i oznaczyć mnie @gusto_pufuleti oraz używać hasztag #gotujezJulia na Instagramie, żeby nie przegapić Twojego postu. Udanego gotowania!! 😀

 

Ujawnienie: wszystkie obrazy i treści są chronione prawem autorskim. Proszę nie używać moich zdjęć bez uprzedniej zgody. Jeśli chcesz ponownie opublikować ten przepis, podaj proszę link do oryginalnego posta. Dziękuję za wsparcie www.pufuletigusto.pl

Bądź na bieżąco!

Zapisz się na newsletter. Pobierz bezpłatne kolorowanki dla dzieci i otrzymaj 10% rabatu na pierwsze zamówienie!

0