Dlaczego lubimy chrupiące przekąski?

Jedzenie jest ucztą dla zmysłów. Ale wbrew pozorom nie poznajemy go wyłącznie poprzez smak, wzrok czy węch. Równie istotną rolę odgrywa… słuch. Nie bez powodu wybieramy przekąski, które są nie tylko smaczne, ale również chrupiące. Jest co najmniej kilka teorii wyjaśniających dlaczego to, co chrupkie, jest tak atrakcyjne.

Jeśli jesteście ciekawi, co wspólnego ma z tym wynalezienie ognia i nasze geny – przeczytajcie artykuł do końca!

Co o chrupaniu mówi nauka?

Według jednej z teorii lubimy chrupiące przekąski, ponieważ kojarzą nam się ze zdrowym jedzeniem. I ma to sens, zwłaszcza, że wyznacznikiem świeżości większości produktów jest właśnie ich chrupkość. Marchew czy jabłko nie smakowałyby tak dobrze, gdyby nie ich chrupiąca struktura, która oddaje świeżość lepiej niż smak.

Mózg lubi chrupanie

Potwierdzają to wyniki badań neuroantropologa Johna Allena. Według niego chrupiące przekąski są odbierane przez nasz mózg jako przydatne do spożycia. W ten sposób powstaje tzw. przyzwyczajenie sensoryczne. Kształtuje ono określony schemat działania, sprawiając, że chętniej sięgamy po to, co chrupkie.

Chrupanie odziedziczyliśmy po praprzodkach

Ta fascynacja chrupkością towarzyszy nam prawdopodobnie już od setek tysięcy lat. Według doktora Tomasz Rożka przyzwyczajenia te sięgają czasów, gdy pierwsi ludzie oswoili ogień. Nie tylko stanowił on źródło ciepła i ochronę przed dzikimi zwierzętami. Pozwolił również na spożywanie zupełnie nowych pokarmów, które bez ognia nie nadawałyby się do zjedzenia. W czasach gdy nie było lodówek, wyznacznikiem świeżości i bezpieczeństwa jedzenia była jego jędrność i chrupkość. Według badacza pierwsze potrawy nie były gotowane, a właśnie pieczone. Tak więc jest wielce prawdopodobne, że zamiłowanie do chrupkości odziedziczyliśmy po naszych przodkach.

Chrupanie jako sposób walki ze stresem

Inni naukowcy, zamiłowanie do chrupania, tłumaczą skłonnościami destrukcyjnymi, które podobno zapisane mamy w genach. Dlatego często zły nastrój odreagowujemy przez przysłowiowe rzucanie talerzami, złość czy inne akty agresji. Jedzenie chrupkich przekąsek ma być jednym z tych „aktów”. Według badaczy miażdżenie jedzenia zębami pozwala rozładować stres, a aktywne przeżuwanie wpływa na rozluźnienie napiętych mięśni. Sam dźwięk chrupania wpływa na nas kojąco, pozwalając wyciszyć negatywne emocje.

Chrupanie daje nowe doznania podczas jedzenia

Innym powodem dla którego tak chętnie sięgamy po chrupiące przekąski może być fakt, że chrupkość wprowadza zupełnie nową jakość sensoryczną. Już nie tylko smak, zapach czy faktura dania, ale również odgłosy, jakie mu towarzyszą.  

Jemy więc nie tylko oczami, nosem i ustami, ale również uszami. Ten pradawny instynkt towarzyszy nam już od samych narodzin, wszak słuch jest jednym z pierwszych zmysłów, za pomocą których poznajemy świat.

Jedzenie słuchem może mieć też duże znaczenie dla osób podeszłym wieku. Z biegiem lat słabnie zmysł węchu i smaku, również słuchu. Ale w przypadku tego ostatniego można wspomagać się aparatami słuchowymi. Serwując seniorom chrupkie, kruche potrawy i przekąski, można zwiększyć odczuwanie przyjemności podczas posiłku.

Już samo słowo „chrupanie” brzmi bardzo przyjemnie, a dania opisane w restauracyjnym menu jako chrupiące są zamawiane częściej. Pisał o tym słynny kucharz Mario Batali, w The Babbo Cookbook: „Jedno słowo „chrupiące” sprzedaje więcej jedzenia niż mnóstwo przymiotników. … jest coś z natury kuszącego w chrupiącym jedzeniu”.

Gusto – przekąski pełne chrupkości

Prawda jest taka, że wszyscy kochamy chrupać. Dlatego gdy następnym razem wpadną niezapowiedziani goście lub najdzie Was ochota na coś dobrego, warto mieć w domu coś smacznego i chrupiącego.

W Gusto znajdziecie szeroki wybór mocno chrupiących przekąsek, na słodko i słono, dla dużych i małych – jednym słowem dla wszystkich.

Chrupki kukurydziane – chrupkość, która trwa i trwa

Nasze chrupki kukurydziane słyną wręcz ze swojej chrupkości, która idealnie łączy się z delikatnym wnętrzem. Bez względu na to czy wybierzecie chrupki kukurydziane smakowe, chrupki kukurydziane bio czy naturalne, za każdym razem zaskoczy Was ta sama chrupkość, która trwa nawet kilka godzin po otwarciu paczki. Dzięki temu możecie wrócić do swojej ulubionej przekąski nawet po kilku godzinach i cieszyć się idealną chrupkością.

Nasze chrupki zaskoczą Was też różnorodnością smaków i niezwykłym aromatem. Dzięki temu nawet „zwykła” przekąska może być prawdziwą ucztą dla zmysłów. Polecamy je na spotkanie ze znajomymi, rodzinnego grilla czy przekąskę do szkoły czy biura.

Miłośnicy słodkości pokochają nasze chrupki kukurydziane w czekoladzie. Pod chrupiącą powłoczkę z mlecznej czekolady, kryje się różnorodność smaków malin, pomarańczy czy rumu.

Chrupiące bakalie w czekoladzie

Miłośnikom chrupania polecamy również nasze bakalie w czekoladzie, w szczególności orzechy. Są idealnym dodatkiem do deserów, ale sprawdzą się również jako samodzielna przekąska. Pod chrupiącą warstwą mlecznej czekolady kryje się równie chrupiący orzech, pełen witamin i minerałów. To nie tylko smaczna, ale i zdrowa przekąska dla całej rodziny. Dzięki niewielkiemu opakowaniu możecie zabrać je ze sobą na spacer, do kina lub na wycieczkę rowerową.

A jeśli chcecie zrobić chrupiącą niespodziankę komuś bliskiemu – wybierzcie bakalie w czekoladzie w eleganckim, kartonowym pudelku.

Jesteśmy ciekawi, którą z naszych przekąsek lubicie chrupać najbardziej. Czekamy na Wasze komentarze, życząc Wam chrup…miłego dnia 🙂 

Chrup, chrup, chrup…

Źródła:
1. https://www.chronicle.com/article/why-humans-are-crazy-for-crispy/
2. https://republikakobiet.pl/zdrowie/dlaczego-uwielbiamy-chrupanie/
3. https://www.polskieradio.pl/9/5364/Artykul/2578469,Dlaczego-lubimy-chrupiace-jedzenie
4. https://www.techpedia.pl/index.php?str=tp&no=12367
5. https://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/7,137474,23342071,jedzenie-to-uczta-dla-zmyslow-jemy-ustami-nosem-uszami-i.html

Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
KONTYNUUJ ZAKUPY
0