Wyjątkowe potrzeby dzieci

Dzieci, podobnie jak dorośli, kochają przekąski. Na tym właściwie kończy się zgodność w tym temacie, ponieważ gusta obu grup na temat tego, co podgryzać między posiłkami znacznie się od siebie różnią. To, co „kręci” dzieciaki, niekoniecznie podoba się rodzicom. Czy w tej kwestii możliwy jest rozsądny i smaczny kompromis? Czy to, co dobre musi być  niezdrowe? I odwrotnie – czy zdrowe przekąski muszą być nudne i niesmaczne? Sprawdźmy.

Dzieci kontra rodzice – zdrowe i/czy smaczne przekąski

Mimo, że za zakupy płacą rodzice, to coraz częściej decyzje zakupowe podejmują dzieci. Przynajmniej w kwestii słodkich przekąsek. Według badań GFK Polska na widelcu, słodycze zdecydowanie częściej kupują rodziny, niż pary nieposiadające dzieci czy single.

Sporym zainteresowaniem małych i dużych konsumentów cieszą się również słone przekąski. Z badań przeprowadzonych przez agencję Innofact AG wynika, że aż 2/3 Polaków sięga po słone przekąski co najmniej raz w tygodniu. Kochamy zwłaszcza paluszki, precelki, chipsy, chrupki i orzeszki.

Jak dzieci wybierają przekąski

Najczęściej kierują się niską ceną i atrakcyjnym opakowaniem. Nie bez znaczenia są dodatkowe gadżety jak np. kolorowe tatuaże, naklejki czy figurki bohaterów z bajek. Przyciągające uwagę reklamy również są istotnym bodźcem zachęcającym do zakupu tej, a nie innej przekąski. Podobnie jak sugestie rówieśników – dzieciaki chcą jeść dokładnie to, co kupują ich koledzy i koleżanki.

Jakie przekąski wybraliby dla nich rodzice

Dorośli chcą by ich dzieci były zdrowe, dlatego skład przekąsek ma dla nich pierwszorzędne znaczenie. Po analizie zawartości często okazuje się, że poza fajnym opakowaniem i atrakcyjną ceną, dzieciaki dostają spore ilości cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, soli czy utwardzonych tłuszczy. Dlatego rodzice szukają zdrowszych alternatyw, w postaci zbożowych batoników, bakalii czy własnoręcznie wypiekanych ciastek.

Z badania Payback Opinion Poll wynika, że również w kwestii żywienia dzieci w szkole, rodzice stawiają na zdrowie. Ponad 80% z nich przygotowuje dzieciom własnoręcznie robione kanapki, a także warzywa i owoce (ok. 30%). Wśród napojów zdecydowanie dominuje woda 69%, a w dalszej kolejności soki 23%. To pokazuje, że większości dorosłych nie jest obojętne co jedzą ich dzieci, a to przekłada się na sytuację na rynku spożywczym.

Jak zmieniają się potrzeby konsumentów

Mimo, że rynek zalewają niezdrowe przekąski i słodycze, to coraz więcej osób szuka zdrowej żywności. Świadomość konsumentów odnośnie odżywiania rośnie, co widać  zwłaszcza na przykładzie produktów spożywczych dla dzieci. Rodzice coraz częściej pytają o artykuły bio, ekologiczne, nie zawierające glutenu, laktozy czy cukru. Szukają przekąsek, które wpisałyby się w ideę slow food, które można podawać dzieciakom bez wyrzutów sumienia.

Czym się różni eko od bio?

Zgodnie z obowiązującymi na terenie Unii Europejskiej regulacjami, określenia ekologiczny, organiczny i bio odnoszą się do produktów, które powstają w tym samym systemie jakości. Oznacza to, że pojęć tych można używać zamiennie.

Produkty ekologiczne/bio to w dużym uproszczeniu takie, które pochodzą z ekologicznych hodowli, w których nie stosuje się pestycydów, sztucznych nawozów, emulgatorów czy hormonów. Stosowanie barwników czy konserwantów jest dopuszczone, ale wyłącznie w określonych ilościach, które są jasno wytyczone przez obowiązujące normy. Hodowle i uprawy ekologiczne nie obciążają środowiska, kojarzą się z naturą, wiejskim powietrzem i zdrowiem.

Produkty ekologiczne, a alergie na gluten i laktozę

Dla wielu rodziców produkty bio/eko to sprawdzony sposób na walkę z alergią, która coraz częściej pojawia się u dzieci. Częste są zwłaszcza uczulenia na gluten i laktozę. Gluten to białko, występujące w pszenicy i jej odmianach, a także w życie i jęczmieniu. Znajdziemy go w pieczywie, makaronie, kaszy czy innych, przetworzonych produktach. Laktoza to cukier mlekowy, obecny również w innych przetworach mlecznych jak maślanki, masło, lody, sery czy twarogi.

Oba składniki powszechnie występują w diecie dzieci, dlatego konieczność ich unikania nie jest łatwa. Na szczęście na rynku coraz częściej można znaleźć produkty niezawierające glutenu i laktozy, które dodatkowo są ekologiczne, zdrowe i smaczne.

Czy chrupki Gusto są odpowiednie dla osób z nietolerancją glutenu?

Chrupki Gusto są produkowane na bazie mąki kukurydzianej, która jest zaliczana do mąk naturalnie bezglutenowych. Ponieważ jednak chrupki są produkowane w tej samej fabryce co inne produkty, nie możemy na 100% zadeklarować, że są to produkty w 100% bez glutenu. Dlatego na opakowaniach naszych chrupek pojawia się informacja, że mogą zawierać śladowe ilości, niektórych alergenów.

Gusto(a) rodziców i dzieci – czy to się da w ogóle połączyć?

Okazuje się, że tak. Wilk może być syty i owca cała. Wybierając chrupki Gusto dzieciaki dostają smaczną przekąskę, którą uwielbiają, a dorośli mogą spać spokojnie wiedząc, że wybierają zdrowszą alternatywę dla cukierków, lizaków czy chipsów. Jeśli szukacie naprawdę zdrowej przekąski dla swoich maluchów Waszej uwadze polecamy w szczególności:

Chrupki kukurydziane z niespodzianką

Wspominaliśmy, że dzieciaki często wybierają przekąski ze względu na dołączane do nich zabawki, gadżety, figurki czy naklejki. Być może nie wiecie, ale w Gusto również mamy chrupki z niespodzianką :). W paczkach umieściliśmy kolorowe zabawki, które ucieszą zarówno dziewczynki jak i chłopców. Idealnie sprawdzają się podczas spacerów, dłuższych podróży czy wycieczek. Dostarczą dziecku mnóstwa radości i pozwolą im zająć się na dłużej.  

Chrupki kukurydziane z niespodzianką naturalne 30 g i 60 g – naturalny smak, prosty skład i zabawka niespodzianka czynią z nich idealny kompromis między oczekiwaniami dzieci i rodziców.

Chrupki kukurydziane z niespodzianką o smaku serowym 30 g – aromatyczne pałeczki kukurydziane, z obniżoną zawartością soli, w których ukryliśmy kolorową zabawkę. Heliktopter, autko, lalka, a może zwierzątko? Smakujcie i wspólnie odkrywajcie co siedzi w środku.

Chrupki kukurydziane z niespodzianką o smaku pizzy 30 g – prawdziwa gratka dla miłośników włoskich smaków. To niezwykle aromatyczna i smaczna przekąska, którą pokochają starsze i młodsze dzieciaki.

Jednak ze względu na drobne elementy, które znajdują się w naszych zabawkach sugerujemy by maluchy poniżej 3 roku życia bawiły się nimi pod okiem rodziców. Tak na wszelki wypadek :). Nasze chrupki z niespodzianką mają jeszcze jedną zaletę – piękne, kolorowe opakowanie. Wierzcie nam lub nie, ale dzieciaki i na to zwracają uwagę :).

Chrupki kukurydziane BIO

To 100% naturalnych składników. 78% receptury stanowi grys kukurydziany, pochodzący z ekologicznych upraw, bez GMO. Dostępne są w trzech różnych wersjach:

Chrupki kukurydziane naturalne ekologiczne BIO 35 g i 80 g – o naturalnym, lekko słonym smaku. Zawierają co prawda olej palmowy, ale jest to olej nieutwardzony, który nie zawiera szkodliwych tłuszczów trans.

Chrupki kukurydziane ekologiczne BIO jabłkowe 60 g – wzbogacone koncentratem soku jabłkowego, który nadaje chrupkom naturalnie słodki smak. Nie zawierają żadnego(!) oleju, co czyni je zdrową przekąską również dla maluchów.

Chrupki kukurydziane ekologiczne BIO orzechowe 150 g – o nowej, ulepszonej formule. Oprócz ekologicznego grysu kukurydzianego, zawierają olej słonecznikowy i świeżo zmielone orzechy, które czynią z nich przekąskę bogatą w witaminy i minerały.

Chrupki kukurydziane naturalne

Chrupki kukurydziane naturalne 85 g  to tylko trzy składniki w 100% naturalne – grys kukurydziany, olej palmowy i sól.  Bez konserwantów, sztucznych aromatów i dodatków. To delikatna, lekkostrawna przekąska, o subtelnym,  słonym smaku, który uwielbiają nie tylko dzieci, ale również dorośli. Chrupki kukurydziane naturalne 85g to nasza ikona wśród chrupek, z której jesteśmy niesamowicie dumni. To produkt, który jest wyznacznikiem smaku i jakości, wyróżniając się tym na tle podobnych produktów konkurencji. Po prostu trzeba ich spróbować.

Chrupki Gusto – smaczna i zdrowa przekąska dla całej rodziny

Podsunęliśmy kilka propozycji naszych chrupek, które z całą pewnością zaspokoją gusta rodziców i dzieci. To nie tylko smaczna, ale i zdrowa przekąska, którą możecie się zajadać wspólnie, bez poczucia winy. Dlaczego?

Bo to CHRUPKI W DOBRYM GUŚCIE. Nie znajdziecie TU konserwantów ani GMO. Nasze produkty powstają w oparciu o najwyższe, europejskie standardy żywieniowe (International Food Standard i HACCP). Dbamy nie tylko o by dobrze smakowały, ale również o to by podczas ich produkcji nie ucierpiało środowisko. Inwestujemy w źródła energii odnawialnej i współpracujemy wyłącznie z tymi dostawcami, którzy kierują się w swojej działalności zasadami zrównoważonej produkcji.

Jeśli dotąd nie próbowaliście chrupek Gusto zachęcamy Was by to zmienić. Zwłaszcza, że nasze przekąski możecie znaleźć w wielu sklepach stacjonarnych w całej Polsce. Jeśli jednak jeszcze nie dotarliśmy do Was – wybaczcie i korzystajcie z zamówień online w naszym sklepie internetowym.

Smacznych i zdrowych wakacji życzy Gusto!

Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
KONTYNUUJ ZAKUPY
0