Dlaczego najpopularniejsze chrupki dla dzieci są kukurydziane?

Dzieciaki je kochają, a rodzice chętnie serwują jako smaczną i szybką przekąskę. Niektórzy podają je maluchom już w momencie rozszerzania diety, inni znacznie później. Choć zawsze jest to indywidualna decyzja rodziców, to dając je dzieciom wierzą, że są zdrowe. Czy tak jest? Sprawdźmy co w chrupkach kukurydzianych siedzi!

Chrupki kukurydziane – niezapomniany smak dzieciństwa

Bez wątpienia chrupki kukurydziane to smak kojarzony z dzieciństwem. Zabierane na spacery, wycieczki czy wakacje były szybką przekąską dla dzieci w różnym wieku. Pamiętamy chrupki naturalne, ale i te smakowe – truskawkowe czy czekoladowe. Choć czasem nie o smak chodziło, a o możliwość zrobienia jak najdłuższych, chrupkowych konstrukcji. Powstawały one przez sklejanie zmoczonych śliną końcówek. Zabawa była świetna i zajmowała dzieciaki na długi czas.

Teraz chrupkami kukurydzianymi zajadają się kolejne pokolenia. Dla rodziców jest to szybka i prosta przekąska, którą można zabrać na piknik czy zapakować do szkolnego plecaka. Często umilają maluchom spacery, długie oczekiwanie w kolejce do lekarza czy zakupy w supermarkecie.

Tajemnicą ich popularności jest wyjątkowy smak i przyjemna, chrupiąca struktura. Mimo, że w sklepach znajdziecie wiele rodzajów chrupek to łączy je jedno – produkt, z którego powstają czyli kukurydza.

Krótka historia kukurydzy

Jej pochodzenie do dziś jest zagadką, której nie udało się rozwiązać. Nigdy nie znaleziono dzikiej formy kukurydzy, co sugeruje, że mogła zostać stworzona przez człowieka, jako efekt krzyżowania dziko rosnących traw.

Pewne natomiast jest to, że znana była już bardzo dawno temu, jako roślina uprawna w wielu cywilizacjach Ameryki. Jej pierwsze ślady, pochodzące z około 3500 lat p.n.e., odkryto w Grocie Nietoperzowej w Nowym Meksyku. Do Europy przywędrowała wraz z Krzysztofem Kolumbem około 1493 roku, skąd z czasem rozprzestrzeniła się na Bliski Wschód oraz do Chin.

Słoneczne ziarno w kuchni całego świata

Dziś, obok ryżu i pszenicy, jest jedną z najpopularniejszych roślin uprawnych na całym świecie. Jedzona zarówno w formie ugotowanych kolb, jak również w postaci płatków, kasz czy mąki. Rumunia słynie z ugotowanej na papkę kaszy kukurydzianej, zapieczonej z kozim serem i polanej śmietaną. Z kolei mąka kukurydziana jest bardzo popularna w Ameryce Południowej, gdzie wytwarza się z niej narodowe produkty jak nachos, taco czy tortilla. Jest powszechnie stosowana do wypieku pieczywa, zagęszczania zup, sosów czy panierowania. Jej lekko słodkawy smak czyni z niej idealny składnik deserów i ciast, którym nadaje puszystości i żółtego koloru.

Właściwości zdrowotne kukurydzy

Nieprzypadkowo kukurydza nazywana jest złotem Indian. W tych niewielkich, żółtych kolbach kryje się prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Kukurydza jest przede wszystkim źródłem błonnika. Pęczniejąc w żołądku i jelitach zapewnia uczucie sytości i poprawia przemianę materii.

Około 70% ziarna kukurydzy stanowi skrobia – to węglowodan złożony, który sprawia, że kukurydza ma najwyższą wartość energetyczną ze wszystkich zbóż. Spożywanie produktów z kukurydzy dodaje energii i umożliwia sprawne funkcjonowanie przez cały dzień.

Swój żółty kolor kukurydza zawdzięcza obecności karotenoidów. Luteina i zeaksantyna wpływają korzystnie na siatkówkę oka, chronią plamkę żółtą przed zwyrodnieniem. Duża zawartość folianów, beta-karotenu i witamin E, A i B sprawia, że kukurydza ma silne właściwości antyoksydacyjne. Zmniejsza aktywność wolnych rodników, chroniąc organizm przed nowotworami i przedwczesnym starzeniem.

Produkowana z kukurydzy mąka kukurydziana, jest polecana przez dietetyków jako alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu lub cierpiących na celiakię. To jednocześnie jeden z najtańszych produktów bezglutenowych, o niedużej kaloryczności. 100 g produktu zawiera zaledwie 348 kalorii, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób dbających o linię.

Mąka kukurydziana jest również podstawowym składnikiem chrupek. Czyni z nich naturalne źródło węglowodanów, będąc pożywną przekąską dla dzieci i dorosłych.

Co siedzi w chrupkach Gusto – jak powstają nasze chrupki kukurydziane

W Gusto wychodzimy z założenia, że im mniej tym lepiej. Dlatego receptura naszych chrupek jest bardzo prosta i naturalna. Nie znajdziecie w nich konserwantów ani GMO. Sekretem ich wyjątkowości jest przede wszystkim wysokiej jakości mąka kukurydziana, uprawiana na różnych glebach w Rumunii, Bułgarii, Austrii, Serbii czy na Węgrzech. Ale nie tylko. Na smak naszych chrupek wpływa również wyjątkowa technologia, opatentowana na skalę międzynarodową, podążająca na europejskimi standardami  bezpieczeństwa żywności, IFS i HAACP. Więcej o historii naszej marki i naszych produktach przeczytacie w tym wpisie https://pufuletigusto.pl/historia-chrupek-kukurydzianych-gusto/.

W GUSTO kładziemy wyjątkowy nacisk na jakość produktów, dlatego poddajemy je nieustannym testom, nawet 4000 razy w roku.

 

Chrupki kukurydziane BIO od Gusto – 100% naturalne, ekologiczne składniki

Jeśli szukacie smacznej i zdrowej przekąski dla swoich dzieci polecamy Wam nasze chrupki w wersji Bio.

Chrupki kukurydziane naturalne ekologiczne BIO 

To idealne połączenie prostego składu i wyjątkowego smaku. W środku kryje się aż 78,5% grysu kukurydzianego, pochodzącego z kontrolowanych upraw ekologicznych, bez GMO. W składzie znajduje się olej palmowy, ale UWAGA – jest to olej nieutwardzony (nie został poddany procesowi uwodornienia), niezawierający szkodliwych tłuszczów trans.

Lekko słony, maturalny smak z pewnością polubią wszystkie dzieci. Chrupki kukurydziane BIO naturalne dostępne są w paczkach po 35 g i 80 g. Poręczne opakowanie sprawia, że zmieszczą się w szkolnym plecaku i bez problemu zabierzecie je ze sobą na spacer.

Chrupki kukurydziane ekologiczne BIO jabłkowe 60 g

O naturalnie słodkim smaku, który zawdzięczają dodatkowi organicznego koncentratu soku jabłkowego (25%). Resztę stanowi ekologiczny grys kukurydziany i… to wszystko. W składzie nie ma żadnego oleju. Tak prosta formuła sprawia, że nasze chrupki kukurydziane BIO jabłkowe to nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa przekąska dla dzieci w każdym wieku.

Chrupki kukurydziane ekologiczne BIO orzechowe 150 g

To ekologiczne chrupki kukurydziane, o nowej, ulepszonej formule. Oprócz ekologicznego grysu kukurydzianego zawierają świeżo zmielone orzechy ziemne i olej słonecznikowy. Dzięki temu Chrupki kukurydziane BIO o smaku orzechowym 150 g są zdrową przekąską, bogatą w minerały i przeciwutleniacze, a także błonnik i białko. Duża gramatura czynie je idealnym wyborem na dłuższe wycieczki. Nawet jeśli nie zjecie całej paczki od razu, możecie do niej wrócić w dowolnym momencie, delektując się przekąską, która pozostaje chrupiąca na długo.

Parafrazując hasło ze znanej reklamy, możemy powiedzieć, że są chrupki i są chrupki Gusto! To Wy decydujecie kiedy i czy w ogóle podać dzieciom chrupki kukurydziane. Jeśli jednak chcecie włączyć je do jadłospisu swoich pociech wybierajcie produkt najwyższej jakości.  

Chrupki Gusto to nie tylko gwarancja smaku, ale i prostego, naturalnego składu, bez konserwantów, GMO i utwardzonego oleju palmowego. Nasze chrupki na pewno będą zdrowszą alternatywą dla chipsów, ciastek czy lizaków. Poręczne opakowania są wygodne i mogą towarzyszyć Wam podczas letnich spacerów, wycieczek czy wakacyjnych wyjazdów.

Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
KONTYNUUJ ZAKUPY
0